Цивилизацията на маите, съществувала на територията на днешно Мексико и държавите от Централна Америка, е известна с невероятните си познания в сферата на строителството, математиката и астрономията. Техният древен цикличен Календар на Дългото броене започва през 3114г. пр.н.е. и измерва времето в приблизително 394 годишни периоди, известни като бактуни. Най-значимото число в митологията на маите е 13, а точно 13-ият бактун на календара им завършва приблизително на 21 декември 2012г.


Очкванията за края на света на тази дата се задълбочават още след откриването на т.нар. „Монумент Шест” (каменна табличка с майска писменост) през 60-те години на миналия век в Мексико. В нея е обозначено, че краят на летоброенето ще приключи с колосално събитие. Краят на предзнаменованието обаче е почти нечетлив заради ерозия и пукнатини в камъка. Учени обаче твърдят, че в градовете на маите има писания и задачи, далеч след заветната 2012, а в едно от тях дори се споменава чак 4772г.


Според днешните маи апокалиптичното тълкуване на записките не е от гледна точка на митологията на маите, а от западнохристиянския мироглед. Те обесняват, че на 21 декември 2012 ще завърши само значим период от време за народа майа, а не идва краят на света. Подобно мнение споделя и специалистът по майска епиграфия Дейвид Стюарт. „Тази дата е само специална годишнина от сътворението, а маите никога не са посочвали, че ще настъпи краят на света. Те никога не са споменавали, че задължително ще се случо нещо лошо, а просто са отбелязали бъдещия юбилей на Монумент Шест”, обяснява Стюарт.


Нека обобщим, нищо в календара на маите, от който започна цялата истерия около 21.12.2012, не предвещава Апокалипсис. Ние все пак ще разгледаме 5-те най-популярни хипотези за края на света, сързани с астрономията.
Планетариум - Смолян, 2012